Λιποδυστροφία: Ένα συχνό αλλά άγνωστο πρόβλημα!

Τι είναι η λιποδυστροφία;
Η ινσουλίνη δρα ως αυξητικός παράγοντας και όταν εγχέεται συνεχώς στο ίδιο σημείο μπορεί να προκαλέσει ογκίδια. Στην ουσία δρα σαν στεροειδές ώστε να αυξάνει το μέγεθος του υποδόριου ιστού. Έτσι τροφοδοτούνται ένα ένα τα λιποκύτταρα. Οι συνεχείς ενέσεις (και η επαναχρησιμοποιήση της ίδιας βελόνας) αυξάνουν τη βλάβη στην περιοχή.
Το πραγματικό πρόβλημα ξεκινά όταν οι ασθενείς συνεχίζουν να εγχέουν ινσουλίνη σε αυτές τις ανθυγιεινές εναποθέσεις λίπους. Όταν η ινσουλίνη εγχέεται στη μάζα λίπους χάνει την αποτελεσματικότητά της και γίνεται πιο απρόβλεπτη.

Όταν η επίδραση της ινσουλίνης γίνεται απρόβλεπτη, αυξάνονται οι μεταβολές του σακχάρου – δηλαδή υπάρχουν απρόβλεπτες υπο και υπεργλυκαιμίες – και όταν χάνεται η αποτελεσματικότητά της, ο ασθενής αναγκάζεται να λαμβάνει μεγαλύτερες δόσεις ινσουλίνης, γεγονός που από μόνο του προκαλεί μεταβολές.
Πρόκειται για μια κατάσταση που μπορεί να κάνει τον διαβήτη απρόβλεπτο σε τέτοιο βαθμό, ώστε να προκαλέσει απελπισία και δυσχέρεια στην καθημερινή διαχείριση.

Πόσο συχνή είναι η λιποδυστροφία;
Το 2016 η Mayo Clinic δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας έρευνας σχετικά με τις τεχνικές έγχυσης ινσουλίνης. Σύμφωνα με την έρευνα, 30% των ασθενών που έκαναν ενέσεις ινσουλίνης είχαν λιποδυστροφία, ωστόσο ειδικοί φοβούνται ότι φτάνει και ως το 80%.
Μόνο ένα μικρό μέρος των ασθενών παρουσιάζουν τους όζους που μπορούν εύκολα να γίνουν αντιληπτοί με γυμνό μάτι. Αν και κάποιες μάζες είναι δυνατό να ψηλαφηθούν με προσεκτική εξέταση, πολλές μπορεί να γίνουν αντιληπτές μόνο με υπέρηχο.

Τι προβλήματα προκαλεί η λιποδυστροφία;
Έρευνες αποδεικνύουν ότι η λιποδυστροφία μπορεί να έχει σημαντική επίδραση σε ινσουλινοεξαρτώμενους ανθρώπους. Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2013 στο Diabetes and Metabolism, σύγκρινε ασθενείς που είχαν την επιπλοκή με ασθενείς που δεν την είχαν και τα αποτελέσματα ήταν απίστευτα:
Όσοι είχαν λιποδυστροφία πάθαιναν υπογλυκαιμία 6 φορές συχνότερα από αυτούς που δεν είχαν. Επίσης χρησιμοποιούσαν 37% περισσότερη ινσουλίνη.

Πώς αντιμετωπίζεται; Μια λύση που περιορίζει το φαινόμενο, είναι η αλλαγή στο σημείο που γίνεται η ένεση. Όμως πλέον υπάρχει η Ripadermina, τα αποτελέσματα της οποίας είναι εμφανή και το δέρμα επανέρχεται, ενώ δεν απορρυθμίζεται ο ασθενής!

Περισσότερες πληροφορίες εδώ!

Write a comment

Your email address will not be published. All fields are required