Τα βασικά για τη Σμηγματορροϊκή Δερματίτιδα και μια πρόταση θεραπείας

Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα είναι μία συνηθισμένη, χρόνια πάθηση που επηρεάζει άτομα όλων των ηλικιών. Παρατηρείται συνήθως στο 2-3% του γενικού πληθυσμού ενώ είναι πιο συχνή στους άνδρες ηλικίας 30-60 ετών.
Η πιτυρίδα αν και θεωρείται πρώιμη μορφή της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας του τριχωτό της κεφαλής, διαφέρει αφού είναι μια πιο ήπια, μη φλεγμονώδης κατάσταση ενώ η σμηγματόρροια είναι μία χρόνια πάθηση, με βασικό χαρακτηριστικό τη φλεγμονή στις περιοχές εκδήλωσης της.
Οι περίοδοι που κορυφώνεται η εμφάνισή της είναι οι πρώτοι 3 μήνες της ζωής (όπου είναι γνωστή και ως νινίδα), η εφηβεία όπου παρατηρείται έντονη παραγωγή σμήγματος (λόγω της έκρηξης των ορμονών) αλλά και στους ηλικιωμένους.
Η αιτία αυτού του τύπου δερματίτιδας δεν είναι πλήρως γνωστή.
Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες (ακραίες μεταβολές της θερμοκρασίας, υγρασία), ο τρόπος ζωής (αλκοολισμός, ανθυγιεινή διατροφή, η κακή υγιεινή (όχι συχνό λούσιμο), η χρήση ακατάλληλων προϊόντων περιποίησης ακόμα και το έντονο βούρτσισμα των μαλλιών μπορούν να δημιουργήσουν ή επιδεινώσουν το πρόβλημα. Συνήθως επιδεινώνεται κατά τους χειμερινούς μήνες και βελτιώνεται το καλοκαίρι λόγω της έκθεσης του δέρματος στον ήλιο.

Τα πιο εμφανή χαρακτηριστικά της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας είναι η έντονη λιπαρότητα του τριχωτού και των μαλλιών και οι κιτρινωπές νιφάδες που καταλήγουν να γίνονται κρούστες και καλύπτουν κόκκινες, φλεγμονώδεις και υγρές περιοχές του δέρματος του κεφαλιού. Επίσης συχνή είναι η έντονη φαγούρα στην περιοχή που πάσχει. Η φαγούρα προκαλεί έντονο ξύσιμο, το οποίο όμως ενισχύει τη φλεγμονή και μπορεί να «ανοίξει το δρόμο» σε δευτερογενείς μολύνσεις από βακτήρια και μύκητες που βρίσκονται ήδη πάνω στο δέρμα.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση της περιλαμβάνει τοπική εφαρμογή αντιμυκητιασικών κρεμών, φωτοθεραπεία με laser, χρήση αντιισταμινικών για μείωση του κνησμού και χρήση ειδικών σαμπουάν.

Η Erbagil & η Fresiamed προτείνουν το Spray Rigenoma γιατί:
Το βασικό του συστατικό (Ozoile) έχει αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριακή δράση, ενώ είναι απολύτως ασφαλές και φιλικό στο δέρμα, αφού είναι οζονισμένο ελαιόλαδο και βιταμίνη Ε.
Επιπροσθέτως περιέχει θειοκτικό οξύ και εκχύλισμα μελαλεύκης που ενισχύουν τις παραπάνω δράσεις.

Για κάθε ηλικία – και σε βρέφη.
Σε συσκευασία των 20ml.

Write a comment

Your email address will not be published. All fields are required