Η ωτίτιδα του κολυμβητή: Μια καλοκαιρινή ταλαιπωρία!

Η ωτίτιδα του κολυμβητή είναι μια φλεγμονή του αυτιού που από το όνομα της καταλαβαίνουμε πως αφορά την έκθεση στο θαλασσινό (και όχι μόνο) νερό.

Συνήθως εμφανίζεται τους καλοκαιρινούς μήνες που ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες, που κολυμπάμε περισσότερο, που είμαστε διαρκώς στη θάλασσα ή στο ντουζ.

Το πρόβλημα ξεκινά όταν παραμείνει νερό (κυρίως θαλασσινό) στον ακουστικό πόρο. Αν μάλιστα κολυμπάμε σε νερό αμφίβολης καθαρότητας, ο κίνδυνος μεγαλώνει. Το νερό που παραμένει στο αυτί δημιουργεί συνθήκες για την ανάπτυξη των μικροβίων και μυκήτων.

Επίσης παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν τη νόσο είναι η χρήση ακουστικών ή ωτοασπίδων και ο άτσαλος καθαρισμός με μπατονέτα που μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό και να δημιουργήσει υπόστρωμα για πολλαπλασιασμό των μικροβίων.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Αρχικά φαγούρα και πόνος, οίδημα, αίσθηση ότι το αυτί έχει υγρό και βάρος, μείωση της ακοής και κάποτε εμβοές. Ενδέχεται να υπάρχει και εκροή υγρού με κακοσμία.

ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ

Κρατάτε τα αυτιά σας στεγνά, προσέξτε τον τρόπο που τα καθαρίζετε. Αν έχετε ωτίτιδα, αποφύγετε να κολυμπήσετε για 10-15 ημέρες ή τουλάχιστον μην κάνετε βουτιές! Όταν λούζεστε βάλτε ωτασπίδες ώστε να μη μπει νερό στον πόρο.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η συνήθης αντιμετώπιση είναι με χρήση διαφόρων σκευασμάτων (drops) φαρμακευτικών και μη.

Μια εξαιρετική λύση είναι το Otorig Drops για τους εξής λόγους:

  • Η δραστική ουσία του είναι το Ozoile (οζονισμένο εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο) που είναι ένα φυσικό αντιβιοτικό, αποτελεσματικό και απολύτως ασφαλές!
  • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε ηλικία (και σε βρέφη άνω των 3 μηνών)
  • Δεν περιέχει κορτιζόνη
  • Έχει επιπροσθέτως αναλγητική δράση, μειώνει τη φαγούρα και τη φλεγμονή, αναπλάθει το τραυματισμένο δέρμα
  • Δημιουργεί μια αίσθηση δροσιάς (περιέχει και μενθόλη)

Το Otorig Drops παράγεται από την ιταλική Εταιρεία Erbagil και διατίθεται στην Ελλάδα από την Fresiamed. Ζητήστε το στα φαρμακεία!

Write a comment

Your email address will not be published. All fields are required