Εξωτερική Ωτίτιδα: Μια νέα προσέγγιση!

Η εξωτερική ωτίτιδα (γνωστή και ως αυτί του κολυμβητή), είναι μια μόλυνση του έξω ακουστικού πόρου.

Στο στάδιο πριν την φλεγμονή, το αυτί εκτίθεται σε προδιαθεσικούς παράγοντες οι οποίοι είναι η ζέστη, η υγρασία και τυχόν τραυματισμοί. Ο συχνότερος τραυματισμός του αυτιού γίνεται κατά τον καθαρισμό με μπατονέτα.

Οι παράγοντες αυτοί έχουν ως αποτέλεσμα οίδημα στον έξω ακουστικό πόρο. Αυτό εν συνεχεία οδηγεί σε κνησμό (φαγούρα) και μια αίσθηση ότι είναι βουλωμένο. Η συνεχιζόμενη αύξηση του φορτίου των βακτηρίων με προοδευτικό οίδημα μπορεί να προκαλέσει πλήρη απόφραξη του έξω ακουστικού πόρου με αφόρητο πόνο.

Τα συχνότερα μικρόβια που συναντάμε στην εξωτερική ωτίτιδα είναι Staphylococcus aureus και Pseudomonas aeruginosa.

Τα συμπτώματα της εξωτερικής ωτίτιδας μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Κνησμό
  • Πόνο (ωταλγία)
  • Ερυθρότητα και οίδημα
  • Ωτόρροια
  • Μειωμένη ακοή – αίσθηση βουλωμένου αυτιού
  • Πυρετό (σε σοβαρές περιπτώσεις)

Η θεραπεία της εξωτερικής ωτίτιδας συνήθως περιλαμβάνει την τοπική χρήση σταγόνων για την αντιμετώπιση των βακτηρίων ή των μυκήτων που προκαλούν τη μόλυνση. Συνήθως περιέχουν αντιβιοτικό, αντιμυκητιασικό ή συνδυασμό και των δύο. Τα μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την ανακούφιση του πόνου στο αυτί. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστούν αντιβιοτικά από το στόμα.

Πρόσφατα προστέθηκε στις θεραπευτικές επιλογές η χρήση του Otorig drops. Πρόκειται για ένα φυσικό προϊόν που έχει ως κύριο συστατικό του το Ozoile αλλά και μενθόλη. To Ozoile είναι πατενταρισμένη σύνθεση οζονιδίων, παρθένου βιολογικού ελαιόλαδου και βιταμίνης Ε, του ιταλικού Οίκου Erbagil. Ο συνδυασμός αυτός δίνει αντιμικροβιακή και αντιμυκητιασική δράση, καταστρέφοντας την κυτταρική μεμβράνη των παθογόνων, με αποτελεσματικότητα που φτάνει στο 99,9% ακόμα και 48 ώρες μετά τη χορήγηση!

Έχει επίσης αντιφλεγμονώδη και αναλγητική δράση, προστατεύει και επιδιορθώνει τον ιστό τοπικά και μπορεί να χορηγηθεί άφοβα σε κάθε τύπο ασθενούς, αφού δεν αναφέρονται παρενέργειες και ΔΕΝ περιέχει κορτιζόνη. Τέλος βοηθά στην απομάκρυνση του «κεριού», δρώντας ως φυσικό διαλυτικό – λιπαντικό.

Tips: Για να αποτρέψετε το «αυτί του κολυμβητή», είναι σημαντικό να διατηρείτε το ακουστικό κανάλι στεγνό, ειδικά μετά το κολύμπι ή το μπάνιο. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί χρησιμοποιώντας ωτοασπίδες ή σκουφάκι κολύμβησης ή στεγνώνοντας απαλά το εξωτερικό αυτί με μια πετσέτα μετά το κολύμπι.

Η αποφυγή ή η προσεκτική χρήση μπατονέτας ή άλλων αντικειμένων για τον καθαρισμό του ακουστικού πόρου μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη της μόλυνσης.

Write a comment

Your email address will not be published. All fields are required