Τι είναι το Centella asiatica και τι προσφέρει;

Το Centella asiatica (γνωστό και ως gotu kola), είναι ένα βότανο με μακρά ιστορία που ανακαλύπτουμε ξανά! Το πολυετές φυτό είναι εγγενές στην ασιατική ήπειρο και χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην Αγιουρβέδα, την παραδοσιακή κινεζική και ινδονησιακή ιατρική.

Ονομάζεται «βότανο της μακροζωίας», αφού θεωρείται ότι δρα ευεργετικά σε πολλούς τομείς, όπως η βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας, η θεραπεία πληγών και παθήσεων του δέρματος και η βελτίωση της λειτουργικότητας ήπατος και νεφρών.

Μερικά οφέλη του Centella asiatica:

Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πρηξίματος στα πόδια!

Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στα πόδια των ατόμων με ήπιες έως μέτριες επιφανειακές φλεβικές παθήσεις.

Σύμφωνα με έρευνες, η χρήση του μπορεί να μειώσει την κατακράτηση υγρών και το πρήξιμο στα πόδια και τους αστραγάλους, κάτι που μπορεί να είναι χρήσιμο για άτομα με κακή κυκλοφορία του αίματος. Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο για άτομα που εμφανίζουν πρήξιμο κατά τη διάρκεια πτήσεων.

Άλλη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Advances in Dermatology and Allergology έδειξε ότι η χρήση του (τοπική εντριβή), ενδέχεται να μειώσει την ορατότητα των ραγάδων, ενώ είναι πιθανόν, οι ενώσεις στο φυτικό εκχύλισμα που ονομάζονται τερπενοειδή να αυξήσουν την παραγωγή κολλαγόνου.

Το Centella asiatica για το δέρμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τοπική εφαρμογή για την πληγείσα περιοχή. Μια τοπική κρέμα που περιέχει το βότανο (όπως η Fylladerm) μπορεί να αποφέρει αποτελέσματα.

Μπορεί να βοηθήσει την επούλωση πληγών!

Η παλαιότερη γνωστή χρήση του Centella asiatica είναι για την επούλωση πληγών. Επίσης μπορεί να περιορίσει τη φλεγμονή, να προάγει την ανάπτυξη κολλαγόνου και να επιταχύνει την επούλωση σε ανοιχτές πληγές.

Πιστεύεται ότι οι δράσεις αυτές στις πληγές του δέρματος είναι το αποτέλεσμα των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του και η ικανότητα τόνωσης της παραγωγής κολλαγόνου.

Σημειώστε: Κάθε φορά που εφαρμόζετε τοπικές αλοιφές, κρέμες ή έλαια, φροντίστε να κάνετε πρώτα μια μικρή δοκιμή στο δέρμα σας, ώστε να προσδιορίσετε τυχόν υπερευαισθησία σε κάποιο συστατικό.

Προσαρμογή από: https://www.doctorshealthpress.com/food-and-nutrition-articles/herbal-remedies-food-and-nutrition-articles/centella-asiatica-gotu-kola-benefits/

Write a comment

Your email address will not be published. All fields are required